top of page
Siena med den mäktiga katedralen på sin höjd.

SIENA

Siena - mystisk gotisk elegans - öppnar sitt hjärta för dig.

Den medeltida staden sägs inte bara ha ”Världens vackraste torg”, il Campo med ett stiligt rådhus, Palazzo Pubblico, utan är också en av Italiens rikaste när det kommer till medeltida konstverk. På torget sitter man och njuter som i en vacker teaterkuliss.

 

Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där vi bl.a. kan beskåda Pinturicchios fresker i Piccolomini-biblioteket.

 

Det vackra golvet med sina fantastiska marmorintarsier, som täcker 3000 kvm, är världsberömt. Här finns även verk av Michelangelo, Donatello och Bernini samlade. 

Helt makalöst, som en gigantisk tårtbakelse!

 

- Visste du dessutom att Siena har världens äldsta nu verksamma bank - Monte dei Paschi di Siena - från 1472?

 

Jag kommer även berätta om Italiens nationalhelgon och Sienas skyddshelgon, den heliga Katarina. Fascinerande mystiker med starka visioner samtida med heliga Birgitta.    Två kvinnor av samma tid med samma ambition.

 

Två gånger om året vänds hela staden upp och ner. Den livliga stämningen beror på den berömda hästkapplöpningen, Il Palio på Piazza del Campo. Sienaborna älskar sina hästar, men för ett ovant öga ser loppet livsfarligt ut. Staden är uppdelad i 17 contrador, kvarter, och det är kvarteren som tävlar mot varandra. Man föds i en contrada och det arvet bär man med sig hela livet; det är säkrast att gifta sig med någon från samma contrada.

"Staden man inte trodde existerade, ett medeltida kassaskrin, så vackert, så levande och fängslande. Bodils berättelser och inlevelse om Il Palio gör att jag måste återvända till denna fascinerande stad".

CAROLINA KELLER

bottom of page