top of page
Galleria degli Uffizi

UFFIZI GALLERIET

Uffizierna – ett fantastiskt ”måste” ingen bör missa. 

Hur tar man sig igenom en av världens mäktigaste och största samlingar utan att missa höjdpunkter man bör se?

Enkelt, jag guidar dig, hjälper att tolka det du ser, väljer ut de verk som miljoner människor vill se. 

Vi tittar på "highlights”, några av mina favoriter och njuter av byggnaden. 

Renässanskonst måste inte kännas tungt. Jag kommer göra mitt yttersta för att ge dig en spännande, lärorik och rolig upplevelse.

 

Arkitekten Vasari byggde Uffizierna åt Hertig Cosimo I på 1560-talet som ett av historiens första ”kontor”. 

Samlingens kärna är de verk som familjen Medici beställde av de stora mästarna, ättlingarna fortsatte att samla konst och den sista arvingen Anna Maria Lodovica testamenterade hela samlingen till stadens invånare i Florens.

Här dominerar det italienska måleriet med storverk av bl.a. Botticelli – Våren och Venus födelse, Filippo Lippi - Madonna med barn och två änglar, Michelangelo – Tondo Doni och Tizian – Venus från Urbino.

 

För att förstå konstens utveckling går vi igenom gotikens införande av naturalismen och dess önskan om ett tredimensionellt djup mot den tidiga renässansen där vi fördjupar kunskaperna om geometri och centralperspektiv och hur renässanskonstnärerna blir ”besatta” av djup och illusion i sina arbeten. Utvecklingen och experiment med nya färgpigment skapade slående effekter. Högrenässansens och manierismens nya stil blir revolutionerande med klara levande färger och nästan ”överdrivet” vridna kompositioner.

bottom of page